NOVINKY

arr3ROZVOZ PRO SOUSEDY ZA 25,-KčVýhodný rozvoz pro sousedy V PRAZE 11 rozvážíme za 25,-Kč! Zboží rozvážíme také zdarma pro Prahu 4,... arr3DOPRAVA PO PRAZE ZDARMANeplaťte zbytečně za dopravu! Rozvážíme ZDARMA v Praze 4,10,11 při nákupu nad 400,-Kč a ve zbylých... arr3VÝDEJNÍ MÍSTAVe spolupráci s firmou ULOŽENKA můžete využít výdejní místa po celé ČR a na Slovensku. Seznam a...

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 99,00 Kč
skladem
naše cena 199,00 Kč
skladem
naše cena 199,00 Kč
skladem

NAŠI PARTNEŘI :



» KRÉMOVÉ BALSAMIKOVÉ OCTY
KRÉMOVÉ BALSAMIKOVÉ OCTY-TAJEMSTVÍ KULINÁŘSKÉHO UMU

Slyšíte často kolem sebe vyprávět o „krémovém balsamiku“, ale neodvážíte se ho koupit natož použít v kuchyni? Není divu, protože téma balsamikové octy je v České Republice pole neorané. V tomto článku se budeme blíže věnovat krémovým balsamikovým octům, jak se získávají a jak široké uplatnění mohou mít v kuchyni-a věřte, že velmi široké! 

Co je krémové balsamiko?

Balsamikový ocet se získává z vinných hroznů, jde tedy o přímého příbuzného s vínem. Původně pochází z Itálie, jeho název vznikl v 17.století v italské Modeně. Dnes se ale vyrábí i v jiných zemích. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů. Než se nám dostane na stůl, balsamico prochází dlouholetým kvašením (nejméně 12 a nejvíce 50let) a zraje v dubových, kaštanových či třešňových sudech.

Nejčastěji můžeme koupit balsamikové octy z Itálie, Francie a Řecka. Všechny tyto země mohou být na své balsamikové octy velmi hrdé. Vřele můžeme doporučit řecké balsamikové octy Messino a francouzsko-italské Fini. Obě tyto značky reprezentují TOP třídu balsamikových octů.

Použití v kuchyni

Balsamikové octy ať už ochucené nebo neochucené se používají ve studené i teplé kuchyni. Často slouží jako dochucovadla, kdy dodávají jídlu „šmrnc“. Mohou být ale také jednou z hlavních ingrediencí. Kombinovat je lze s masem, ovocem, sýrem, dokonce i se zmrzlinou. Skutečně, použití je široké a v tomto článku se vám pokusíme poodkrýt roušku vaření s těmito skvosty.

Studená kuchyně

Předkrm/antipasti

V Itálii se s tímto často setkáte v restauraci před podáváním objednaného jídla, kdy před vás položí pečivo, prázdnou misku a k ní mnohdy několik druhů olivových olejů a balsamik - např. extra panenský olivový olej SITIA s aciditou max.0,3 a FINI krémové balsamiko. Olivový olej nalijete do misky a do něj přilijete


 

Balsamiko a sýr balsamiko. V tom všem vymáčíte čerstvou bagetku a pak už jen necháte své chuťové buňky užít si tento famózní zážitek. Je to vskutku lahoda a navíc tento předkrm výrazně otevře vaše chuťové pohárky pro další chody.

Vyzrálé sýry (např. parmazán, pecorino, Džiugas) se výborně hodí k čistému krémovému balsamiku. K hermelínům a kozím sýrům chuťově nejvíc sedí MESSINO jahodové balsamiko a to k variantám grilovaným i čerstvým.


Saláty

Nejznámější použití balsamikových octů je právě do salátů. Zde se může každý řídit svými chutěmi, dodržujte však jedno pravidlo – nejdřív olivový olej, aby se povrch zeleniny uzavřel a pak balsamiko, které dodá vašemu salátu ten správný říz. Balsamiko si zvilíte podle chuti. Na řecký salát použijte čisté krémové FINI nebo MESSINO. Na salát s ořechy, pomeranči a kuřecím masem použijte MESSINO pomerančové balsamiko pro zvýraznění citrusové chuti.

Zmrzlina

Řekové kombinují balsamiko i se zmrzlinou! Nejčastěji se smetanovou či vanilkovou. Výborný pohár připravíte tak, ke zmrzlině přidáte čerstvé ovoce (např.jahody) a polijete jahodovým balsamikem (stejně jako byste použili třeba čokoládový topping). Zkuste to, je to výborné, osvěžující a chuť vás mile překvapí.


Teplá kuchyně

Pečené maso s balsamikovým octem

Když pečeme maso, můžeme šťávu na závěr dochutit čistým balsamikovým octem FINI a nechat jemně provařit. Množstvím nemusíme šetřit, balsamiko udělá příjemně sladkokyselou chuť masové šťávy.

Omáčky s balsamikovým octem

Balsamikový ocet se výborně hodí do tmavých omáček, které většinou doplňují maso. Do těchto omáček se nejvíce hodí krémové balsamico bez příchuti. Do omáčky ho přidáváme zpravidla před koncem vaření a necháme jen jemně probublat.

Těstoviny s rajčaty, olivami a balsamikem

Na pánvi připravíme směs na těstoviny – rajčata s česnekem jemně osmahneme na olivovém oleji, přidáme olivy a směs podlijeme bílým vínem a balsamikem. Až uvaříme těstoviny, vložíme je do směsi a promícháme. Posypeme sýrem a můžeme podávat.

Zdobení těstovinových pokrmů

Jakékoli těstovinové pokrmy můžeme navrch ozdobit nejen sýrem, ale právě balsamikem dle vlastní chuti a výběru.

Citrónové balsamiko k rybám

citrónového balsamika MESSINO můžeme připravit skvělou směs na grilované ryby. Složení směsi: extra panenský olivový olej, rozmarýn, bílé víno Chardonnay, citrónové balsamiko, pepř, sůl

 

Máte nějaký zajímavý recept s balsamikovým octem? Podělte se s námi a pošlete nám ho na prodejna@kupsivino.cz

 


 

NzUxOTBhYT